yeni yüzüyle tarım sözlük sizlerle

admin
Zirai sözlük ziraat mühendisi, teknikerlerine hizmet eden birlikte oluşturulacak bir ansiklopedi niteliği taşımayı amaçlayan, aynı zamanda sosyal etkileşim ve gündeme dair fikirlerinizi belirtmenize olanak sağlamayı amaçlayan bir tarım sözlük sitesidir. Şimdi daha etkin daha iyi bir yazılımla sizlerleyiz

Grafi görüntüsü

Mehmet
Tıpta grafi görüntüsü x-ray ışını yani röntgen görüntülenmesi ile ortaya konan görüntüyü ifade etmektedir. Röntgenin başarısı için dokunun olabildiğinde yumuşak bir yapısının olması oldukça önemlidir.
Yumuşaklık ne kadar artarsa dokudaki, röntgen sonuçları ise okadae doğru ve kararlı olmaktadır. Eğer doktorunuz sizde grafi sonucunu istediyse röntgen sonuçlarınızı iletmeniz gerekmektedir.

Biyota (biota)

Mehmet
Tarım’da sıkça karşılaştığımız bir biyoloji terimi. Genel olarak özet geçmek gerekirse, bir bölgede yer alan, yaşamını sürdüren bitki ve hayvanların tümüdür diyebiliriz. Bir bölgedeki hayvan varlığına ise (bkz: fauna ) , bitki varlığına ise (bkz: flora ) denir. Bir tanım yapmamız gerekirse bir alan veya bölge de varlığını sürdüren flora ve fauna’ya biota yada biyota denir.

Türkiye Zirai Donatım Kurumu (TZDK)

admin
Tarımsal üretim de gerekli olan bazı gereçlerin (tarım alet ve makinaları, gübre ve ilaç) çiftçiye temini amacıyla 1944 yılında kurulmuş olan ve 1998 yılında ise özelleştirilmiş kamu kurumudur. geçmişte yaptığı çalışmalarla adından sıkça söz ettirsede özelleştirme sonrası malesef unutulmuştur. yaptığı çalışmalardan bazılar milli traktör üretimi (bkz: başak isimli traktör) , gübre , ilaç ve bazı tarım aletlerinin ise yedek parça üretimi sayılabilir. özelleştirme öncesi ise 3 bin üzerinde traktör üretmiştir.

Tohum

Mehmet
Tarımsal yetiştiricilikte sıkça duyduğumuz tohum kelimesini biyolojik olarak ne anlama geldiğini söylemek gerekirse; Erkek ve dişi gametlerin bir araya gelerek oluşturdukları ve yeni bir bitki meydana getirme yeteneğine sahip yapıya tohum denir.

Dijital tarım pazarı (DİTAP)

Mehmet
proje olarak çok güzel tarım’da uygulanabilirliğini görmemiz projedeki istikrara bağlı olacaktır diye düşünüyorum. çiftçiye iyi açıklanmalı proje sevdirilmeli başlangıçta bir ön yargı olabilir, tüketici açısından adaptasyon daha kolay olacaktır.

Justus von Liebig

admin
Alman bir kimyacı'dır kendileri, Justus von Liebig bitki besleme de özellikle yaptığı çalışmalar ve ortaya koyduğu fikirlerin yasalaşması ile birlikte pek çok ülkede buluşları ziraat mühendisliği için derslerde okutulur hale gelmiştir. En bilineni ise kendi ismiyle anınan Liebig fıçısı veya asıl adıyla Liebig minimum yasası olarak adlandırılmaktadır. yasayı incelemek isterseniz (bkz: Minimum Yasası, Leibig Fıçısı Yasası) . tarımsal kimya alanında yoğunlaşan bilim insanı, özellikle bitkide azotun önemi vurgulayan geniş çaplı araştırmaları en önemlisidir bana göre. ayrıca gıda açısından da pek çok deneye çalışmaya imzasını atmıştır. amcamızın fotoğrafınıda şöyle iliştiriverelim [image src=www.zirai.net/wp-content/uploads/2020/07/Justus-von-Liebig.png]

Zirai mücadele

Mehmet
Tarımsal üretim sürecinde meydana çıkan yabancı otlar, bitki zararlıları ve bitki hastalıkları gibi üretimi, verimi dolayısıyla tarımdaki geliri direk etkileyecek unsurlardan çeşitli kimyasal, biyolojik veya kültürel işlemler vasıtasıyla bitkileri korumak için yapılan, ürünü korumak veya kalitesinin düşmesini engellemek amacıyla yapılan işlemlere zirai mücadele denir.
Zirai mücadele’de konunun uzmanı ziraat mühendisi tarafından bitki, bölge, iklim, toprak gibi pek çok faktör göz önüne alınarak, yöntem belirlenmeli ve yöntemin gerekliliklerine uygun bir biçimde ve koşullarda uygulanmalıdır.

Kaktüs

Toprak
kaktüs üretiminde toprak seçimi önemlidir.
Kaktüs bitkisi yapısı itibariyle zaman zaman toprak değişimi yapılması gereken bir bitkidir. Bunu çok sık olmasa da senede ya da iki senede bir yapmanız iyi olacaktır. Kaktüs, Kalın kum karışımlı toğrağı daha çok sevmektedir. Toprağı yerleştirmeden önce saksının taban kısmına ufak çakıl taşları yerleştirmeniz de bu bitkinin faydasına olacaktır. Bu sayede Kaktüs köklerini fazla sudan koruyabilme imkanına sahip olarak bitkinizin daha sağlıklı yetişmesi için gerekli önlemi almış olursunuz.

Dikerken dikkat edilmesi gerekenler
Kaktüs bitkisini dikmeden önce yapmanız gereken en önemli şey, bitkiyi yerleştireceğiniz saksının tabanına çakıl taşları yerleştirmektir. Bu toprağın drenajını ve kaktüsün köklerinin kurmaması adına önemlidir. Daha sonra bu taşların üzerine Çakıl’ın boyunun yarısını alabilecek şekilde uygun toprağı ekleyiniz. Bunları yaptıktan sonra Bitkinizi toprağa dikmeye hazırsınız demektir. Kaktüs’ü diktikten sonra toprak kalmışsa çevresine yerleştirebilirsiniz. Tüm bu işlemlerden sonra bu Bitki’ye ilk can suyunu vermeniz zamanı gelmiş demektir. Kaktüs’e gübre vermek şart olmasa da bunu yapmanız da Bitkinizin daha uzun süre canlı kalmasını sağlayan önemli bir etken olacaktır.

hidroponik nedir

admin
hidroponik tarım bir diğer deyişle suda yetiştirilen topraksız tarım metodunu sizlere detaylı açıklamam gerekirse. toprak veya katı bir ortam kullanmadan köklerin serbest halde oldugu besin eriyiklerinin ise suda çözündürülmek suretiyle köklere iletildiği ve alınımın sağlandığı sisteme hidroponik tarım denir. topraksız tarım denildiğinde ilk akla gelmekle beraber açıkcası metodlardan sadece bir tanesidir. yeşillik üretiminde özellikle kullanılan metod pek çok bitki için ise uygun bir üretim modelini sunmamaktadır. git gide çeşitli dikey modeller dahil olmak üzere ziraat mühendislerince araştırılan ve geliştirilen bir metod olmakla beraber. ev tipi ışık destekli üretim metodlarıda hızla gelişmektedir. durgun su ve akan su olmak üzere çeşitleri oldugu gibi ayrıca besinin çeşitli balık atıklarından sağlandıgı farklı mühendislik sistemleride sunulmaktadır. en doğru üretim metodu üretim planlamasıyla uzman ziraat mühendisleri tarafından danışmanlık hizmetleriyle verilmelidir. yatırımınızın getirisi ve devamlılığı açısından buna dikkat edilmesi oldukça önemlidir. büyük ölçekli yatırımlarda deneme yanılma yapılmasını önermemekteyim. işin uzmanı tarafından ekspertizi yapılmalıdır.

Erozyon

Mehmet
kısaca tanımlamak gerekirse; üst toprağın rüzgar, su, insan gibi pek çok dış etmenin verdiği sebeplerle aşınması mevcut konumunun dışına taşınması olayına denir. toprak yüzüyinde bulunan doğal bitki örtüsünün bazı sebeplerle yok edilmesi sonucu bu etmenlerinde yardımıyla toprak taşınır. türkiye'de erozyon istatistiklerinden söz etmem gerekirse yıllık 500 milyon ton kaybımız var malesef. arazilerin eğimi düzeyleri bu noktada çok önemlidir. toprak üstünde yer alan bitki örtüsünün tahribatı engellenmelidir. yanlış hayvan otlatmalar yanlış toprak kullanımı ve sürümü malesef her yıl ülkemizin geleceğine ciddi zarar vermektedir.

Erozyon

admin
ülkemizin ve dünyanın önüne geçilmesi gereken en önemli sorunlarından biridir. özellikle endüstriyel tarım'ın yapıldığı toprakların sık işleniyor olması, örtüsüz kalan toprağın zamanla taşınmasına neden olur. yeryüzünde ekili alanlara baktığımızda dünyada % 40, türkiye’de % 59 oranında bir erozyon söz konusu. dolayısıyla üst toprağın zaman içerisinde kaybediliyor olması beraberinde veriminde düşmesine neden oluyor. erozyondan kaynaklı olarak her yıl türkiye’de 0,8 mm civarında bir üst toprak kaybı söz konusu ve bu gelecek için özellikle çocuklarımıza bırakacağımız verimli topraklar konusunda büyük sıkıntı demektir.

topraksız tarım

admin
Topraksız tarım nedir? Tarımsal üretimi toprak kullanmadan, çeşitli yatak denilen materyaller vasıtasıyla, kök bölgesini nemli tutmak ve besini ulaştırmak yoluyla yapılan bir tarımsal üretim şeklidir. Topraksız Tarım nasıl yapılır? topraksız tarımda pek çok üretim metodu vardır. her bitki topraksız tarımla üretilemediği gibi bitkiye görede kullanılan yatak değişmektedir. bu yüzden profesyonel bir bilgi ve birikim gerektiren bir üretim biçimidir. Topraksız tarım da kullanılan yataklar nelerdir? topraksız tarımda durgun su kültürü, nft, katı ortam kültürü olarak çeşitli kategoriler vardır. aşağıda ayrıntılarıyla resmi ekliyor olacağım. kimi akan bir su sisteminde üretim yapılırken kimisi ise durgun bir su kültüründe üretim yapılmaktadır. kokopit, cam yünü gibi de pek çok üretim materyali kullanılmaktadır. Topraksız tarım özellikle hollandada tarımsal üretimin çoğunlugu kapsamaktadır. topraksız tarımın tercih edilmesinin sebebi ise; - birim alandan daha çok verim almak - gübre ve ilaç maliyetini düşürmek gibi etkenleri vardır. topraksız tarımın negatif yönleri ise; ilk kurulumunda dolar bazlı bir maliyet doğurmarsı, yogun işçi masrafı, pazarlama gibi etmenler sayılabilir. Topraksız tarımda ülkemizde genellikle katı kültür ortamında domates başlıca olmak üzere biber salatalık çilek ve su kültüründe marul biber gibi ürünlerin üretimi ön plana çıkıyor. topraksız tarım üretim şekilleri resimdedir. [image src=https://www.zirai.net/wp-content/uploads/2020/11/topraksiz-tarim-uretim.png]

Mayıs 2020 ziraat mühendisi ataması

Mehmet
bu alımda ilk kez diğer alımlara göre bir fark olacak ve bu çok önemli oda şu ki; mevcut kamu kurumlarında çalışanlar bu atamada başvuru yapamayacak. geçmiş dönemlerde bu şekilde başvurular nedeniyle bazı kontenjanların boşa gittiği bir gerçekti ve bu büyük bir sorundu. bu yenilik bakanlıklar açısından da bir ilk, bu kuralı ilk kez (bkz: tarım bakanlığı) uygulayacak. diğer kamu kurumlarına da örnek olup onlarda da uygulanması büyük haksızlıkların önüne geçecektir. ziraat mühendisi ve ziraat teknikeri meslektaşlarıma hayırlı olmasını dilerim.

Su ve verim ilişkisi

Mehmet
Bitki su tüketimi ilişkisini kısaca böyle özetleyebiliriz. Drenajın önemi grafikte net olarak anlatılmış. [image src=i.ibb.co/3SJMwMY/BA93-D5-CC-3347-45-C1-BADA-D56-FF58-F61-CE.jpg]

Zirai ilaç bayilik ve toptancılık sınavı

Mehmet
Bkü bayilik sınavı soru dağılımı ise altta paylaştığım şekilde sevgili meslektaşlarım. Mevzuata özellikle iyi hazırlanılması gerektiğini belirtmeliyim. Toplam 80 soru yer almaktadır.

a) Mevzuat ile ilgili (toplam 16 soru) [b][/b]- bkü Ürünlerinin Ruhsatlandırılası Hakkında Yönetmelik ile ilgili - Bkü Ürünlerinin Toptan ve Perakende Satılması ile Depolanması Hakkında Yönetmelik- Bitki Koruma Ürünleri Kontrol Yönetmeliği - Bitki Koruma Ürünlerinin Sınıflandırılması, Ambalajlanması Ve Etiketlenmesi Hakkında Yönetmelik - Bitki Koruma Ürünlerinin Önerilmesi, Uygulanması ve Kayıt İşlemleri Hakkında Yönetmelik - Zirai Mücadele Alet ve Makineleri Hakkında Yönetmelik [b][/b] b) Bitki Hastalıkları ile ilgili (16 soru) [b][/b]- Bakteriyoloji - Mikoloji - Viroloji - Herboloji [b][/b] c) Bitki Zararlıları (16 soru) [b][/b]- Entomolji - Nematoloji d) Mücadele Metotları (16 soru) e) Diğer Konular (16 soru)

Vertical farming (Dikey tarım)

Mehmet
Dikey tarım, dikey çiftlikler olarak adlandırılan vertical farming Artan nufüs tarımda daha az alan ve girdiyle daha verimli çözümler üreterek daha çok üretim yapmaya itiyor. Bu tarım yöntemide bu ihtiyaçtan doğmuş alanları daha ekonomik kullanmayı ve daha fazla üretim yapmayı hedefleyen topraksız tarım metodudur. [image src=i.ibb.co/QmSJ889/1-EE75-DA4-7521-41-CD-8-DF0-7-B55733-D0307.jpg][image src=i.ibb.co/Sv834Y0/83172-FE4-D341-41-DF-8260-8726-BD4-B26-C2.jpg]

Zirai sözlük

sozluk
Ziraat mühendislerinin türkiyede ilk ve tek sözlüğü, ilk interaktif tarım sözlüğü. Amaçları bilgiyi en yalın haliyle ülke tarımına sunmak, mesleğimizde bir iletişim ve bilgi akışı oluşturmak. gündemdeki konuların en hızlı şekilde duyurulması sektördeki doğru ve yanlışların özgürce tartışılması amaçlanmaktadır.

Tava nedir?

Mehmet
Bir ziraat terimi olan çeltik gibi bitkilerin yetiştiriciliğinde kullanılan bir yöntem olan tava kelimesini kısaca sizlere açıklamam gerekirse; İçerisinde yüzey sulama yapılacak, yüksekliği 15-20 cm olan dikdörtgen şeklinde hazırlanan yetiştirme yerlerine tava denir. Süs bitkileri yetiştiriciliğinde ise uzun ömürlü tava (hendekler) kullanılmaktadır.

neden bekliyorsun?


bu sözlük, duygu ve düşüncelerini özgürce paylaştığın bir platform, hislerini tercüme eden özgür bilgi kaynağıdır.
katkıda bulunmak istemez misin?

üye ol