Tava nedir?

Mehmet
Bir ziraat terimi olan çeltik gibi bitkilerin yetiştiriciliğinde kullanılan bir yöntem olan tava kelimesini kısaca sizlere açıklamam gerekirse; İçerisinde yüzey sulama yapılacak, yüksekliği 15-20 cm olan dikdörtgen şeklinde hazırlanan yetiştirme yerlerine tava denir. Süs bitkileri yetiştiriciliğinde ise uzun ömürlü tava (hendekler) kullanılmaktadır.

Vernalizasyon

admin
Seracılıkta "ŞOKLAMA" ismiyle de kullanılabiliyor. gece gündüz sıcaklıklarıyla oynamak suretiyle yapılır. yapılma dönemine göre bitkide farklı meyve çiçeklenme gövde kalınlaştırmaya yönelik farklı etkilere sahiptir.
kısaca bitkinin iyi bir tomucuklanma oluşturabilmesi ve periyodunu doğru tamamlayabilmesi, iyi bir verim oluşturma için gereken sıcaklık değişimine bağlı olan bir tür uygulamadır. havuçta örneğin kökler yeterli şişkinliğe ulaştıktan sonra vernelizasyon ihtiyacı karşılanırsa çiçeklenme periyodu aktif hale gelmektedir.

İyi tarım

Toprak
İyi Tarım Nedir? İyi tarım; güvenilir gıda teknolojine ulaşabilmek adına ortaya çıkmış bir kavramdır. Çağımızın getirdiği yaşam standartlı, güvenilir gıdalara ulaşabilme ihtiyacını giderek artırmaktadır. Bu nedenle ortaya çıkan iyi tarım uygulamaları ile, güvenilir gıda üretiminin artırılması hedeflenmiştir. GDO, zirai ilaçlar, gıda sertifikaları, doğal ve ekolojik tarım, tohum çeşitleri ve toprak ölçüm raporları iyi tarımın gerektirdiği bazı uygulamalar arasında yer almaktadır.

hidroponik nedir

admin
hidroponik tarım bir diğer deyişle suda yetiştirilen topraksız tarım metodunu sizlere detaylı açıklamam gerekirse. toprak veya katı bir ortam kullanmadan köklerin serbest halde oldugu besin eriyiklerinin ise suda çözündürülmek suretiyle köklere iletildiği ve alınımın sağlandığı sisteme hidroponik tarım denir. topraksız tarım denildiğinde ilk akla gelmekle beraber açıkcası metodlardan sadece bir tanesidir. yeşillik üretiminde özellikle kullanılan metod pek çok bitki için ise uygun bir üretim modelini sunmamaktadır. git gide çeşitli dikey modeller dahil olmak üzere ziraat mühendislerince araştırılan ve geliştirilen bir metod olmakla beraber. ev tipi ışık destekli üretim metodlarıda hızla gelişmektedir. durgun su ve akan su olmak üzere çeşitleri oldugu gibi ayrıca besinin çeşitli balık atıklarından sağlandıgı farklı mühendislik sistemleride sunulmaktadır. en doğru üretim metodu üretim planlamasıyla uzman ziraat mühendisleri tarafından danışmanlık hizmetleriyle verilmelidir. yatırımınızın getirisi ve devamlılığı açısından buna dikkat edilmesi oldukça önemlidir. büyük ölçekli yatırımlarda deneme yanılma yapılmasını önermemekteyim. işin uzmanı tarafından ekspertizi yapılmalıdır.

2020 kpss sınavı

Toprak
genel olarak herkesin puanı düşük geldi. branş sıralamasını merakla bekliyorum 2018 yılındaki sıralamaya göre nasıl olacak hep birlikte göreceğiz. herkes puanlar düşsede iyi olacak diye tahmin yürütüyor bekleyip görelim.

Mayıs 2020 ziraat mühendisi ataması

Mehmet
bu alımda ilk kez diğer alımlara göre bir fark olacak ve bu çok önemli oda şu ki; mevcut kamu kurumlarında çalışanlar bu atamada başvuru yapamayacak. geçmiş dönemlerde bu şekilde başvurular nedeniyle bazı kontenjanların boşa gittiği bir gerçekti ve bu büyük bir sorundu. bu yenilik bakanlıklar açısından da bir ilk, bu kuralı ilk kez (bkz: tarım bakanlığı) uygulayacak. diğer kamu kurumlarına da örnek olup onlarda da uygulanması büyük haksızlıkların önüne geçecektir. ziraat mühendisi ve ziraat teknikeri meslektaşlarıma hayırlı olmasını dilerim.

Coronavirüs (Covid-19)

Toprak
Virüs malesef işe alımları çok kötü etkiledi. Kaç aydır herşey durmuş durumda ve nereye gider bilemiyorum. Tarım çokca medya malzemesi olsada iş ziraat mühendisleri ve üreticiler için aynı ve hatta birazda negatif seyrediyor gibi görünüyor

Lateral meristem

Mehmet
Lateral türkçesi yanal anlamına gelmektedir. Lateral meristemler yanal olarak büyüme sağlayan doku hücreleridir. Yeryüzüne paralel büyümede sağlıyorlar diyebiliriz. Yanal bir büyüme sağladıkları için bir bitkide ki bulundukları dokuya bağlı olarak kalınlaşma ve büyüme sağlarlar. Kısacası bitkiyi kalınlaştırmak için bu meristamatik dokuların harekete geçmesi gerekte diyebiliriz.

Zirai ne demek?

Mehmet
Zirai kelimesi köken olarak arapçadan dilimize katılmış ancak zamanla türkçeleşmiş olan, türkçe’deki anlamı tarım, tarımsal anlamı taşıyan ve günümüzde tarımsal üretimdeki kişilerce sıkça kullanılan bir kelimedir. Örnek vermek gerekirse; (bkz: Zirai ilaç bayilik ve toptancılık sınavı) (bkz: Zirai Don) bunlar örnek verilebilir. Oldukça yaygın ve sıkça karşılaşılan bir kelimedir. Tarım kelimesinden bile bazen daha sık karşılaşmanız muhtemeldir. Sözlüğümüzünde isminde taşıdıgı bir tabirdir.

Diyapoz

Mehmet
Diyapoz (latince: diapause) kelimesi için, Böceklerin kendini koruma dönemi diyebiliriz. Böcekler yaşamsal faaliyetlerini sürdürmeleri için halihazırda şartların müsait olmadığı koşullardan kendilerini koruyarak yaşamsal faaliyetlirini sürdürebilme amacıyla bir süre yaptıkları; beslenmedikleri, hareketsiz kaldıkları ve fizyolojik olarak yaşamlar faaliyetlerini ise minimuma düşürdükleri evreye diyapoz denir. yaşam döngüsünde böceklerin önemli dönemlerinin herhangi birinde ortaya çıkabilir.
Yumurta, larva ve pupa dönemlerindeki diyapoz, gelişmede duraklama şeklinde görülür. Erginlerde ise üremede durma ve vücut yağının depolanması şeklindedir.yalancı ve gerçek diyapoz olmak üzere ikiye ayrılır. Mevsimsel olarak yaş ve kış olmak üzere ayrılmaktadır.

Zirai ilaç bayilik ve toptancılık sınavı

Mehmet
Bkü bayilik sınavı soru dağılımı ise altta paylaştığım şekilde sevgili meslektaşlarım. Mevzuata özellikle iyi hazırlanılması gerektiğini belirtmeliyim. Toplam 80 soru yer almaktadır.

a) Mevzuat ile ilgili (toplam 16 soru) [b][/b]- bkü Ürünlerinin Ruhsatlandırılası Hakkında Yönetmelik ile ilgili - Bkü Ürünlerinin Toptan ve Perakende Satılması ile Depolanması Hakkında Yönetmelik- Bitki Koruma Ürünleri Kontrol Yönetmeliği - Bitki Koruma Ürünlerinin Sınıflandırılması, Ambalajlanması Ve Etiketlenmesi Hakkında Yönetmelik - Bitki Koruma Ürünlerinin Önerilmesi, Uygulanması ve Kayıt İşlemleri Hakkında Yönetmelik - Zirai Mücadele Alet ve Makineleri Hakkında Yönetmelik [b][/b] b) Bitki Hastalıkları ile ilgili (16 soru) [b][/b]- Bakteriyoloji - Mikoloji - Viroloji - Herboloji [b][/b] c) Bitki Zararlıları (16 soru) [b][/b]- Entomolji - Nematoloji d) Mücadele Metotları (16 soru) e) Diğer Konular (16 soru)

Tarımsal Yayım ve Danışmanlık Sınavı

Toprak
Belgeyi aldıktan sonra çalışmıyorsanız 3 yılda bir vize işlemi yaptırmanız gerekir. Vizeyi bir eğitim seminere katılarak bunu beyan ederekte yapabilirsiniz. Tarımsal yayım ve danışmanlık sınavına çalışmak için ise Kaynak kitap önermek gerekirse bakanlığın kendi kitabı var ona çalışmanı ve geçmiş yıllarda çıkmış soruları çözmeniz yeterli olacaktır. Ekstra kaynağa ihtiyacınız yok internette gördüğünüz satıcılara boşuna paranızı kaptırmayın sevgili sözlük. Bakanlığın kitabının resmini buraya iliştiriyorum. [image src=i.ibb.co/MnYzKnV/BA2-D5-E0-E-0-BCA-463-E-9872-354-AC3097-D08.jpg]

Biyota (biota)

Mehmet
Tarım’da sıkça karşılaştığımız bir biyoloji terimi. Genel olarak özet geçmek gerekirse, bir bölgede yer alan, yaşamını sürdüren bitki ve hayvanların tümüdür diyebiliriz. Bir bölgedeki hayvan varlığına ise (bkz: fauna ) , bitki varlığına ise (bkz: flora ) denir. Bir tanım yapmamız gerekirse bir alan veya bölge de varlığını sürdüren flora ve fauna’ya biota yada biyota denir.

Grafi görüntüsü

Mehmet
Tıpta grafi görüntüsü x-ray ışını yani röntgen görüntülenmesi ile ortaya konan görüntüyü ifade etmektedir. Röntgenin başarısı için dokunun olabildiğinde yumuşak bir yapısının olması oldukça önemlidir.
Yumuşaklık ne kadar artarsa dokudaki, röntgen sonuçları ise okadae doğru ve kararlı olmaktadır. Eğer doktorunuz sizde grafi sonucunu istediyse röntgen sonuçlarınızı iletmeniz gerekmektedir.

Türkiye Zirai Donatım Kurumu (TZDK)

admin
Tarımsal üretim de gerekli olan bazı gereçlerin (tarım alet ve makinaları, gübre ve ilaç) çiftçiye temini amacıyla 1944 yılında kurulmuş olan ve 1998 yılında ise özelleştirilmiş kamu kurumudur. geçmişte yaptığı çalışmalarla adından sıkça söz ettirsede özelleştirme sonrası malesef unutulmuştur. yaptığı çalışmalardan bazılar milli traktör üretimi (bkz: başak isimli traktör) , gübre , ilaç ve bazı tarım aletlerinin ise yedek parça üretimi sayılabilir. özelleştirme öncesi ise 3 bin üzerinde traktör üretmiştir.

Tarım bakanlarının, Ziraat mühendisi olmaması

Toprak
yaşım itibariyle ben görmedim sevgili meslektaşlarım. gören varmı oda muamma adı tarım bakanlığı ama bir tane bu işte okumuş uzmanlaşmış kişi bakan olamadı. bu yüzdendir ki tarım bence hep ikinci plana atıldı ve ziraat mühendisleri olarak siyasi lobide geri kaldık. aslında siyasi arenada rol alan çok meslektaşımız olsada bakanlığa kadar yükselemedi. buraya son 5 bakanımızı iliştireyim öncesini bilen arkadaşlarda alta iliştiriversin. iktisatçı - sami güçlü. veteriner - mehmet mehdi eker, ilahiyatçı / işletmeci - faruk çelik, tıp doktoru - ahmet eşref fakıbaba işletmeci - bekir pakdemirli

Zirai ilaç bayilik ve toptancılık sınavı

admin
bu yıl 3 ilde gerçekleştirilecek olan ziraat mühendislerinin korkulu rüyası bir sınav. corona döneminde 3 ile yayılması sevindirici elbette. bu iller; ankara, istanbul ve izmir olarak belirlenmiş. keşke bölgesel bir planlama olsaymış. bu yıl orman ve orman endüstri mühendisleride girecek olması bizleri oldukça üzdü doğrusu. kimi yerlerde sürekli ertelenecek mi gibi sorular dolansa da virüsün durumunu elbet biliyorlardı kpss yapılacak iken bu sınav yapılır tabi.

İnsanlığın bildiği en korkutucu teori nedir?

admin
geçenlerde arkadaş arasında sohbet ederken konusu açılan bir soru. zirai sözlükteki kişilerinde yorumlayacagını bu teori üzerine düşündürmek istedim. çok karip cevaplarla karşılaşsakta bana göre en korkunç teori şuydu; şuan bedenimiz bir simülasyonsa ve biz aslında bedenen varolmamışsak, bir yerde bilgisayar gibi(şuan bunu biliyoruz belki daha ileri ekipmanlar) bir sistem tarafından ruh dediğimiz asıl benliğimizin yüklendiği simülasyondaysak. cevabı bence en korkutucu teoriydi. doğrusu bu tip şeylerle çok fazla kafa yorunca için çıkılamıyor. matrix filmi gibi pek çok baş yapıt bu noktadan çıktığı film haline geldiği ve tüm dünya tarafından sevilen konuşulan bir yapıt olduğu büyük bir gerçek. ayrıca çok konuşulan farklı boyutlardaki varlıklarca yönetilmek gibi teoriler oldukça beyin yakıcı sevgili sözlük.

Minimum Yasası, Liebig Fıçısı Yasası

admin
Minimum yasası Bitki besleme için çok önemli döneminin çok ötesinde bir anlatıma sahip olan bir yasadır. 1840 yılında bitkisel üretim için alman bir kimyacı olan (bkz: Justus von Liebig) tarafından ortaya atılan ve yasalaşan bir bitki besleme tanımlaması iken zamanla pek çok farklı alanda da kullanılabilir hale gelmiştir. buna göre; bit bitkinin gelişmesi için toprakta pek çok besin elementine farklı dozlarda ihtiyaç duyar, toprakta ise bu elementler pek çok farklı oranlarda bulunabilmektedir. ancak bitkide verim ve kalitesi toprakta veya bitkinin kök ortamında bulunan minimum besin elementi belirlemektedir. bunu bir fıçı ile görselleştirerek anlattığı için Leibig Fıçısı adını almıştır. görsel olarak ise şöyle ifade edilmektedir. [image src=www.zirai.net/wp-content/uploads/2020/07/liebig-ficisi-resim.png] [image src=www.zirai.net/wp-content/uploads/2020/07/minimum-yasasi-bitki-besleme.jpg]

Organik Tarım

admin
Organik Tarım Nedir? [/b]İnsan ve çevreye zarar vermeden, kimyasal kullanmadan verimliliğe dayalı olarak yapılan üretim modeline organik tarım denir. Organik tarım sayesinde toprağın verimliliği artırılmış olduğu gibi gıdanın güvenliği de esas alınmış olur. Yani organik tarım üretiminin her aşaması kontrollü olur. Organik tarımda üretimden satışa geçen süreçlerin tamamı yetkili kuruluşlar tarafından kontrol edilir ve [b]sertifikalandırılır. Tarım üretiminde verimliliğin artırılması için gübreleme şarttır. Organik tarım da ise gübreleme tekniği onay verilmiş olan maddelerle yapılır. Örneğin; Yeşil gübreleme, münavebele gibi. Organik tarım merkezine insan ve canlıyı odak almış olduğundan dolayı, içeriğinde zararlı hiçbir madde bulunmaz. Bu sayede herhangi bir organik üretim yapan çiftlikte üretilmiş ürünlerin besin değerleri yüksek olarak soframıza gelmiş olur.organik tarım yalnızca ürünlerin sağlıklı bir şekilde sofralara kazandırılmasını sağlamakla kalmaz aynı zamanda (bkz: Erozyon) da önlenmesine katkıda sağlamaktadır.

neden bekliyorsun?


bu sözlük, duygu ve düşüncelerini özgürce paylaştığın bir platform, hislerini tercüme eden özgür bilgi kaynağıdır.
katkıda bulunmak istemez misin?

üye ol