Vertical farming (Dikey tarım)

Toprak
Gelecekte sıkça yaygınlaşacak bir topraksız tarım metodu, gittikçe kalabalıklaşıyoruz ve birim alandan maksimum verimi almamız gerekiyor. Topraksız tarımda zararlılarla mücadelede kolaylaşıyor maliyet azaldığı gibi verimde artıyor

Tarım

admin
tarım diğer kullanılan adıya ziraat kelime anlamı hakkında bir başlık bu sözlükte olmazsa olmazdır değil mi? bu içerikte tdk anlamından genel tabirlere kısaca açıklayacağım. yıllardır duyarız ülkemiz için sürekli kullanılan bir tabir vardır; tarım ülkesiyiz diye. tabi mevcut varlıklara bakıldığında bu tabir doğru olsada bu varlıklarda alınan verimi düşünürsek biz mi tarım ülkesiyiz hollanda mı tartışılır elbette. gel gelelim konumuzu.
Tarım Ne Demek?[/b]kendi tabirimle özetlemem gerekirse terimi tarım; bitkisel ve hayvansal ürünleri kapsayan, bu ürünlerin üretilmesi aşamasından pazarlanması aşamasına dek tüm prosesleri barındıran, kalite, paketleme, maximum verim sağlanması, doğru üretimin planlanması, mühendisliğinin yapılması gibi tüm aşamalarını kapsayan bir terimdir.
[b]tarım'ın TDK anlamı nedir?
gelin birlikte Türk dil kurumu nasıl tanımlamış birde onu inceleyelim- Bitkisel ve hayvansal ürünlerin üretilmesi, kalite ve verimlerinin yükseltilmesi, uygun koşullarda korunması, işlenip değerlendirilmesi ve pazarlanması
temelinde incelersek yapılacak olan bitkisel ve hayvansal gıdaların üretimini tamamıyla kapsayan tümüyle içine alan bir tabirdir. üretimin pek çok aşaması ve pek çok birimin mühendisliğin ve tekniği içermesi bakımından oldukça kapsamlı bir sektör ve iş koludur aynı zamanda. tarım nedir sorusunu olabildiğince size açıklamak istedim. umarım başarılı olmuşundur eksiklerimi de sizler tamamlarsanız sevinirim sevgili sözlük sağlıcakla kalın.[b][/b]

Permakültür

admin
Permakültür Nedir?
Permakültür, üretime katkısı olan sürdürülebilir bir oluşumu hedefleyen çalışmaya verilmiş isimdir. İlk olarak (bkz: bill mollison) tarafından isimlendirilmiş olan bu kavram, dünyada ihtiyaç duyabileceğimiz kaynakların bir bir tükendiğini ve buna özellikle sürdürülebilir tarım alanlarının da dahil olduğunu söyler.
Aslında durumu biraz daha açıklayıcı olursak insanların üzerinde yaşamış olduğu arazilerin, gıda, enerji ve diğer maddi manevi ihtiyaçların ahenkli bir şekilde birbirini tamamlaması gerekir. Permakültürün özünde doğayla yarışmak ya da onun karşısında olmak değil, tamamen doğa için çalışan bir model olmak vardır. Fakat insanlar tükenebilir kaynakların israfı konusunda bilinçsiz bir şekilde hareket ediyor ve doğal olarak zamanla ihtiyaç duyduğumuz en önemli alanları da kaybediyoruz. Yukarıda bahsetmiş olduğumuz gibi isim babası “Bill Mollison” permakültürün etik ilkelerine şu şekilde işaret ediyor. • Canlı ve cansız tüm varlıkların devamını sağlayabilmek için gerekli şartların oluşturulması gerekir. • İnsanın yaşamı için ihtiyaç duyabileceği tüm kaynaklara kolay ulaşmasını sağlamak. • Her insan kendi kaynağını kontrol altına alması gerekir. Bunun için kendisine ayırmış olduğu kaynakları doğru kullanması şarttır. İnsanlar günlük yaşam içerisinde ihtiyaç duyacağı besinlere artık doğal olmayan yöntemlerle ulaşmayı tercih ediyor ve bu da insanın biyolojik dengesinin zamanla bozulmasına neden oluyor.Son olarak şunun altını da çizmek gerekiyor ki hiçbir devlet adamı yaşam kaynaklarının zamanla dibe vurduğunu dile getirmiyor. Yani yaşanabilecek finansal krizlerin ve neleri tehdit edebileceğinizi düşündüğümüzde bunun bizim ve dünya için çok parlak bir senaryo olmadığını da bilmek gerekiyor.

İyi tarım

Mehmet
Dünyada örnekleri
İyi tarım uygulamalarının da dünyada pek çok örneği bulunmaktadır. Dünya Gıda Teşkilatı (FAO), İTU prensiplerini benimseyerek tarımı daha kaliteli bir noktaya getirebilmiştir. Avrupa birliğinde bu prensipler benimsenerek Avrupa Perakendeciler Ürün grubunu oluşturmuşlardır. Bu prensipler sayesinde Avrupa’da da kısa zamanda tarım faaliyetleri olumlu bir noktaya ulaştırılabilmiştir.
İyi tarım uygulamaları nasıl yapılır?
İyi tarım uygulamalarının hayata geçirilmesi için ilk olarak bazı sertifikaların alınmış olması gerekecektir. Sonrasında ise İTU yetkilileri tarafından üretim alanlarının kapsamlı şekilde analizi yapılabilecektir. Yapılan bu analizler doğrultusunda risk grupları kontrol altına alınacak ve var olan durumlara yönelik bir çalışma planı oluşturulacaktır. Oluşturulan bu çalışma planı sık sık kontrol edilerek tarımda maksimum verimlilik sağlanabilecektir.

Mayıs 2020 ziraat mühendisi ataması

Toprak
Tarım ve ormancılık bakanlığının 15-22mayıs tarihlerinde yapacağı 699 kişilik ziraat mühendisi ataması. Uzun bir dönem sonra yeterli olmasada mesleğimiz için nefes aldıracak bir atama olacak. 189 ziraat teknikerine ek olarak, 790 veteriner hekim, 363 gıda mühendisi, 101 su ürünleri mühendisi, 11 veteriner sağlık teknikerinin atamaları yapılacak.

Lateral meristem

Mehmet
Lateral türkçesi yanal anlamına gelmektedir. Lateral meristemler yanal olarak büyüme sağlayan doku hücreleridir. Yeryüzüne paralel büyümede sağlıyorlar diyebiliriz. Yanal bir büyüme sağladıkları için bir bitkide ki bulundukları dokuya bağlı olarak kalınlaşma ve büyüme sağlarlar. Kısacası bitkiyi kalınlaştırmak için bu meristamatik dokuların harekete geçmesi gerekte diyebiliriz.

Kaktüs

admin
Kaktüs Yetiştiriciliği Kaktüs, bakımı kolay çicek isteyen çicekseverler tarafından en çok tercih edilen çiceklerden birisidir. Evde,mutfakta,işyerinde,ofiste ve birçok yerde rahatlıkla bakılabilen Kaktüs, mükkemel bir süs çiceği olarak dikkat çekmektedir. Bakımının kolaylığı ve hoş görüntüsü nedeniyle bulunduğu her alana ayrı bir hava katabilmektedir. Dikenli yapısı ve ufak boyutuyla dikkat çeken bu çicek uygun koşullar sağlandığı takdirde hemen hemen tüm şartlarda rahatlıkla bakılabilmekte ve yetiştirilebilmektedir. Kaktüs bakarken ve yetiştirirken dikkat etmeniz gereken bazı önemli detaylar elbette mevcut. Yazımızın devamını okuyarak bu detaylar hakkında bilgi edinebilirsiniz. Saksı Seçimine Dikkat! Kaktüs’ü yetiştireceğiniz Saksı, bu dikenli çiceğin sağlıklı yetişebilmesi açısından oldukça önemli bir yer tutmaktadır. Kaktüs’ü yerleştireceğiniz Saksı’nın etrafının delikli olması gerekmektedir. Bunun sebebi ise bilindiği üzere bir Çöl bitkisi olan Kaktüs’ün suyu fazla sevmemesidir. Kaktüs, ihtiyacı kadar suyu emer ve fazla olan suyun ise deliklerden dökülmesi gerekmektedir. Bir çöl bitkisi olan Kaktüs fazla rüzgarı da sevmez. Fazla rüzgarda kalan bir kaktüs’ün yaprakları solabilir ve canlılığını yitirebilirler. Bu nedenle Saksı’yı fazla rüzgar almayan bir yere konumlandırmanız gerekmektedir.

Aktif madde

admin
diğer isimleriyle etken madde olarakta söylenen Aktif madde; Bir tarım ilacı veya farklı kimyasal maddelerde yer alan, ilacın hedef aldığı hastalık, zararlıları hedef alan, ilaçtan istenen etkiyi değişen formülasyonlarla veren kimyasal maddeye denir. bir tarım ilacında etken maddesine göre etki mekanizmaları ve kullanılacak hastalık etmeni belirlenir.

Grafi görüntüsü

Mehmet
Tıpta grafi görüntüsü x-ray ışını yani röntgen görüntülenmesi ile ortaya konan görüntüyü ifade etmektedir. Röntgenin başarısı için dokunun olabildiğinde yumuşak bir yapısının olması oldukça önemlidir.
Yumuşaklık ne kadar artarsa dokudaki, röntgen sonuçları ise okadae doğru ve kararlı olmaktadır. Eğer doktorunuz sizde grafi sonucunu istediyse röntgen sonuçlarınızı iletmeniz gerekmektedir.

Tarımsal Yayım ve Danışmanlık Sınavı

Mehmet
Ziraat odaları, kooperatiflerin alımda bazen şart koştuğu, tarım danışmanlığı belgesi. Tarım bakanlığı tarafından verilir sınavı ise gazi üniversitesi tarafından ankara’da yapılır. Çeşitli konularda 100 soru sorulur ve 70 doğru cevap verilmesi gerekmektedir. Sınav test olarak yapılır eskiden 4 şıklıyken artık 5 şıklı test olarak yapılmaktadır. En son yapılan sınavda sınav ücreti 80Tl idi (siz bunu okurken bu çoktan değişir artar muhtemelen). Tarımsal Yayım ve Danışmanlık Sınavı‘Na Kimler girebilir biraz bundan bahsetmek isterim. Sınava 3 grup girebilir bunlar şöyle; 1. Grup: Tarım ziraat alanında ilgili Meslek Lisesi (bkz: tarım lisesi ) veya Meslek Yüksek Okul Mezunları 2. Grup; Ziraat fakültesi mezunu veya 4 yıllık meslek yüksek okulu mezunları 3.grup; 3 yıl ve üzerinde bir sürede tarım yayıncısı olarak çalışan ve bunlar gerekli resmi usullere uygun bir şekilde belgelendirebilenlen girebildiğibir sınavdır. gbkz:Sınavda konu soru dağılımları nasıl? Bu konuda aşağıda resimde tarımsal yayım ve danışmanlık sınavı konu dağılım resmini ekliyorum ekteki resimden inceleyebilirsiniz. Ziraat mühendisleri için önemli belgelerden birisidir. herkesin girmesini öneririm. geçmişte çok basitti ancak son dönemde biraz zorlaştırılmış sanıyorum.sınavın konularının soru dağılımının yer aldığı liste ektedir. [image src=i.ibb.co/MRVRNLV/0-A82-A54-A-56-DD-4-D2-A-B3-CA-BEFD27684715.jpg]

Tarım bakanlarının, Ziraat mühendisi olmaması

Mehmet
Mesleğimize olan güvensizliğin göstergelerindendir. Ayrıca lobi olarak ne kadar güçsüz olduğumuzuda ortaya koyar. Kendi bakanlığımızda bile işi bilenler yok iken tarım nasıl kalkınacak. Ziraat odalarında bile ilk okul mezunu başkanlar var altında çalışıyoruz. Çiftçiye zaten dert anlatmak bilimsel çalışmaya yönlendirmekte zor. Biz nasıl mühendisliğimizi icra edebiliriz bu ortamda?

hidroponik nedir

admin
hidroponik tarım bir diğer deyişle suda yetiştirilen topraksız tarım metodunu sizlere detaylı açıklamam gerekirse. toprak veya katı bir ortam kullanmadan köklerin serbest halde oldugu besin eriyiklerinin ise suda çözündürülmek suretiyle köklere iletildiği ve alınımın sağlandığı sisteme hidroponik tarım denir. topraksız tarım denildiğinde ilk akla gelmekle beraber açıkcası metodlardan sadece bir tanesidir. yeşillik üretiminde özellikle kullanılan metod pek çok bitki için ise uygun bir üretim modelini sunmamaktadır. git gide çeşitli dikey modeller dahil olmak üzere ziraat mühendislerince araştırılan ve geliştirilen bir metod olmakla beraber. ev tipi ışık destekli üretim metodlarıda hızla gelişmektedir. durgun su ve akan su olmak üzere çeşitleri oldugu gibi ayrıca besinin çeşitli balık atıklarından sağlandıgı farklı mühendislik sistemleride sunulmaktadır. en doğru üretim metodu üretim planlamasıyla uzman ziraat mühendisleri tarafından danışmanlık hizmetleriyle verilmelidir. yatırımınızın getirisi ve devamlılığı açısından buna dikkat edilmesi oldukça önemlidir. büyük ölçekli yatırımlarda deneme yanılma yapılmasını önermemekteyim. işin uzmanı tarafından ekspertizi yapılmalıdır.

Su ve verim ilişkisi

Mehmet
Bitki su tüketimi ilişkisini kısaca böyle özetleyebiliriz. Drenajın önemi grafikte net olarak anlatılmış. [image src=i.ibb.co/3SJMwMY/BA93-D5-CC-3347-45-C1-BADA-D56-FF58-F61-CE.jpg]

Online Video mülakat yöntemiyle yapılan iş görüşmesi

admin
gelişen teknolojiyle birlikte artık sıkça iş görüşmeleri video konferans yoluyla yapılıyor. bu noktada yeni tecrübe eden insanların aklında tek bir soru oluyor nelere dikkat etmeliyim bu görüşme stilinin püf noktaları nelerdir? video mülakat yöntemiyle iş görüşmesi yapacaksanız bu hususlara çok dikkat etmelisiniz. ilk olarak dış görünüşünüze sanki birebir iş görüşmesi yapacakmış gibi özen göstermeniz çok önemli. ceket giymezseniz daha doğru olur malum ev ortamındayız ancak gömlek benzeri giyim tarzından ödün verilmemeli. ikinci olarak internet hızınızı ve gerekli yazılımların kamera, mikrofonun test edilmesi. bu husus en önemlisi karşıdaki insanı teknik sorunlar yüzünden bekletmek istemeyiz. üçüncü olarak evdeki diğer bireylerin hazırlığı, evet doğru evinizde kardeşiniz olur aile bireyleri olur onların sessiz olması veya oluşabilecek bir misafir baskınında sizi etkilememesi için acil eylem planınız hazırda durmalı. bir diğer maddemiz ise cv ve gerekli notların bir kalem ve boş kağıdın hazırda bulunması. kolay erişebileceğiniz noktalarda bulunan bu evraklar kurtarıcınız olabilir. sakın es geçmeyin. onun dışında ciddiyet ve güler yüzlülük ise en büyü silahınız olmalı.

Sukulent

Mehmet
Sukulentler Günümüzde sıkça gördüğümüz marketlerde bile satılan genellikle uygun fiyatlı bitki çeşitleridir. Pek bilinmesede kaktüsgiller familyasına bağlı bir bitkidir kendileri. Dikensiz oluşları bu nasıl kaktüs dedirtsede bilimsel açıdan öyledir. Sukulentin kelime anlamı özü sulu özünde su bulunduran bitki demektir. Zaten yapraklarında bile yogun bir su tutma özelliği vardır buda neden kaktüsgiller familyasından olduğunu bize açıklar. Kaktüslerde yogun gövdesinde su tutabilirler ve susuzluğa dayanıklı bitkilerdir. Bu yüzdendir ki sukulentlerin bakımı oldukça kolaydır. Çok su ihtiyaçları yoktur. Yogun bir güneş görmeleri veya görmemeleri çok önemli değildir. Bakımı kolay olması sanırım son dönemde popüler olmasına sebep oldu diyebiliriz. Kolay kolay ölmemeleri arsız bir bitki oluşları hızlı çoğaltıma uygun olmaları hobiciler için birden sukulent yetiştiriciliğine yoğunlaşmalarına sebep olmuştur. Birde yetiştirmek zormuş gibi youtubeda saatlerce bunu anlatanlar yokmu tam fırsatçılar doğrusu.

Zirai sözlük

sozluk
Ziraat mühendislerinin türkiyede ilk ve tek sözlüğü, ilk interaktif tarım sözlüğü. Amaçları bilgiyi en yalın haliyle ülke tarımına sunmak, mesleğimizde bir iletişim ve bilgi akışı oluşturmak. gündemdeki konuların en hızlı şekilde duyurulması sektördeki doğru ve yanlışların özgürce tartışılması amaçlanmaktadır.

topraksız tarım

admin
Topraksız tarım sistemi, geleneksel toprak bazlı tarıma alternatif bir yöntemdir. Bu yöntemde bitkiler, besin ve suyu doğrudan köklerine uygulanarak yetiştirilir. Topraksız tarım sistemi, düşük maliyeti, yüksek verimliliği ve daha az su kullanımı ile öne çıkmaktadır. Ancak, yaban hayatının zarar vermesi durumunda, topraksız tarım sistemleri daha kolay bir şekilde hasara uğrayabilir. Bu nedenle, yaban hayatını önlemek için önlemler alınması önemlidir.

Topraksız tarım yöntemleri, geleneksel tarım yöntemlerine alternatif olarak giderek daha fazla kabul görüyor. Bu yöntemler, bitkilerin topraksız ortamlarda yetiştirilmesine izin verirken, verimli bir şekilde bitki beslenmesini sağlamaktadır. Bu makalede, topraksız tarım için kullanılan farklı yetiştirme sistemlerine ve özelliklerine bakacağız.

(bkz: Hidroponik ) Sistem
Hidroponik sistem, bitkilerin topraksız bir ortamda büyümesini sağlar. Bitkiler, besinlerin su içinde çözünmüş olduğu bir ortamda yetiştirilirler. Bu sistemde, bitkilerin kökleri suyun içinde kalır ve besinler, su ile birlikte doğrudan köklere verilir. Hidroponik sistemlerde, su sirkülasyonu veya pompalama işlemleri genellikle otomatik olarak gerçekleştirilir.
Aeroponik Sistem
Aeroponik sistem, bitkilerin köklerinin tamamen havada olması prensibine dayanır. Bitkiler, köklerinin etrafında bir sprey sistemi kullanılarak besin çözeltisi püskürtülen bir hazne içinde yetiştirilirler. Bu sayede, bitkilerin kökleri daha fazla oksijen alır ve daha iyi büyürler.
akan su kültürü Sistem
Akıntılı sistemde, besinli su, bitkilerin köklerinin altından akar. Bu sistemde, bitkilerin kökleri, narin bir malzemeyle dolu bir konteynerin içinde bulunur. Su, konteynerin altından yavaşça akar ve kökler, su içindeki besinleri alır.
katı ortam kültürü Sistem
Sözde sistem, toprağın yerine yüksek yoğunluklu sözde bir ortam kullanır. Bu ortam, genellikle talaş, turba veya perlit gibi maddelerden yapılır. Bitkiler, bu ortamda büyürken,


Tarımsal Yayım ve Danışmanlık Sınavı

Toprak
Belgeyi aldıktan sonra çalışmıyorsanız 3 yılda bir vize işlemi yaptırmanız gerekir. Vizeyi bir eğitim seminere katılarak bunu beyan ederekte yapabilirsiniz. Tarımsal yayım ve danışmanlık sınavına çalışmak için ise Kaynak kitap önermek gerekirse bakanlığın kendi kitabı var ona çalışmanı ve geçmiş yıllarda çıkmış soruları çözmeniz yeterli olacaktır. Ekstra kaynağa ihtiyacınız yok internette gördüğünüz satıcılara boşuna paranızı kaptırmayın sevgili sözlük. Bakanlığın kitabının resmini buraya iliştiriyorum. [image src=i.ibb.co/MnYzKnV/BA2-D5-E0-E-0-BCA-463-E-9872-354-AC3097-D08.jpg]

İyi tarım

Toprak
İyi Tarım Nedir? İyi tarım; güvenilir gıda teknolojine ulaşabilmek adına ortaya çıkmış bir kavramdır. Çağımızın getirdiği yaşam standartlı, güvenilir gıdalara ulaşabilme ihtiyacını giderek artırmaktadır. Bu nedenle ortaya çıkan iyi tarım uygulamaları ile, güvenilir gıda üretiminin artırılması hedeflenmiştir. GDO, zirai ilaçlar, gıda sertifikaları, doğal ve ekolojik tarım, tohum çeşitleri ve toprak ölçüm raporları iyi tarımın gerektirdiği bazı uygulamalar arasında yer almaktadır.

Kabak mozaik virüsü

Mehmet
Squash mosaic comovirus -Sqmv latince adlandırmaya sahip kabakta görülen bir virütik hastalıktır. Tohumla, mekanik olarak veya vektörü olduğu karpuz telli böceği ile taşınmaktadır. Hastalık sadece kabakta değil ayrıca hıyar, kavun ve karpuzda başlıca görülmektedir. Ayırt etmek adına belirtileri sıralamam gerekirse; genç bitkilerde virüsün etkisi daha yoğun ve güçlü görülmektedir, yaprakta klorotik sarı lekeler görülür yapraklarda kabarcık ve deformasyonlar oluşur, damarlarda ise yeşil damar bantlaşması ve yine deformasyonlar sıkça görülmektedir. Damarlar arasında daralmalar sıkılaşmalar dikkatleri çeker. Meyvelerdede şekil bozukluğu renk bozukluğu ve kabarıklık şeklinde görülmektedir.

neden bekliyorsun?


bu sözlük, duygu ve düşüncelerini özgürce paylaştığın bir platform, hislerini tercüme eden özgür bilgi kaynağıdır.
katkıda bulunmak istemez misin?

üye ol